Shell stopt met het olieproject Carmon Creek in Canada, dat tot een productie van 80.000 vaten per dag had moeten leiden. De zoveelste ingreep bij de energiereus die scherper op de kosten moet letten vanwege de gedaalde olieprijzen.

Shell meent dat het Canadese project op dit moment niet in zijn portfolio past, zo maakte de Brits-Nederlandse olie- en gasproducent dinsdag bekend. Daarbij speelt onder meer mee dat in Canada de infrastructuur ontbreekt om ruwe olie naar de markt te brengen.

De beslissing leidt tot een eenmalige last van 2 miljard dollar, te verantwoorden in de resultaten over het derde kwartaal.

Net als andere olieconcerns haalt Shell momenteel flink de bezem door zijn activiteiten op het gebied van olie- en gaswinning. Projecten die bij het huidige, relatief lage prijsniveau op de wereldoliemarkt te weinig opleveren, worden op de lange baan geschoven of helemaal gestaakt.

Shell: dieper snijden in uitgaven

Shell gaat zijn uitgaven verder beperken. De Britse krant Telegraph voorspelde dit weekeinde dat het concern en zijn branchegenoten met nieuwe stappen de aanhoudende druk van lage olieprijzen op de inkomsten willen compenseren. De olieprijs daalde van meer dan 110 dollar per vat in 2014 naar een dieptepunt van 43 dollar dit jaar.

Donderdag presenteert Shell de winstcijfers over het derde kwartaal van dit jaar. De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten komt volgens analisten uit op 2,6 miljard dollar in het derde kwartaal van dit jaar, zo is de gemiddelde verwachting. Dat is een ruime halvering vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Alaska: hoe groot is de strop?

In september stopte het concern vrij plotseling met zijn boorcampagne in wateren ten noorden van Alaska. De eerste resultaten van proefboringen bleken ronduit teleurstellend. “Shell zal afzien van verdere exploratie-activiteit buiten de kust van Alaska voor de voorzienbare toekomst”, aldus het bedrijf in september. Dit kwam zowel door de teleurstellende proefboring als de relatief hoge kosten van het project.

De waarde van Shell’s bezittingen in Alaska op de balans is ongeveer drie miljard dollar. Verder heeft Shell nog contractuele verplichtingen lopen in verband met de exploratie-activiteiten in Alaska van 1,1 miljard dollar. Bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers aanstaande donderdag maakt Shell bekend wat de precieze financiële gevolgen zijn van het afblazen van de zoektocht naar olie en gas in Alaska.

Investeringen op lager pitje

In juli meldde Shell dat de kapitaalinvesteringen dit jaar ongeveer 30 miljard dollar zouden bedragen: een daling van 7 miljard dollar vergeleken met 2014.

Ook bleek in juli dat de prognoses voor de megaovername van collega BG – die dit voorjaar werd aangekondigd en in 2016 moet worden afgerond – zijn aangescherpt. De gezamenlijke investeringen van Shell en BG zullen in 2016 op ongeveer 35 miljard dollar liggen.

Alles wijst er dus op dat de snelheid waarmee Shell de investeringen in nieuwe winningsprojecten voor olie en gas terugschroeft, wordt opgevoerd. De nadruk ligt op projecten die bij een olieprijs van iets meer dan 50 dollar per vat winstgevend zijn. Beslissingen over projecten met hogere break-evenprijzen dan 70 dollar per vat worden verder uitgesteld.

Naast het verlagen van de investeringen is Shell bezig activiteiten te verkopen. Voor 2014 en 2015 gaat het om in totaal 20 miljard dollar aan bezittingen.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl